Ouderschapsplan bij scheiding 

Ouderschapsplan is belangrijk voor jullie en voor de kinderen. Een scheiding ingrijpend daar kan je als ouder helaas niks aan veranderen, maar je kan wel de juiste keuzes maken zodat de schade die een kind van een scheiding onder vind beperkt blijft. Het is niet perse de scheiding die kinderen schade kan toebrengen ; het is de manier waarop jullie er mee omgaan.
 
Een van de belangrijkste dingen is dat je elkaar niet afvalt in het bijzijn van de kinderen, want dan val je indirect ook je kind af die is immers een deel van jullie allebei.
 
Maar wanneer vertel je kinderen dat jullie gaan scheiden?
Bij kleine kinderen tot ongeveer 7 jaar kan je het beter nog niet vertellen in een vroeg stadium want dat kan alleen maar verwarrend werken, ze hebben nog geen besef van tijd en snappen vaak ook niet wat er dan gaat veranderen. Je zegt wel dat jullie gaan scheiden maar er gebeurt nog niks.. Dat veroorzaakt alleen maar onzekerheid.  Zeker als je nog niet weet wanneer jij of je partner daadwerkelijk gaat verhuizen is het verstandig even te wachten tot er meer concreet is.
 
Bij kinderen die wat ouder zijn is openheid en eerlijkheid vaak het beste. Ze voelen dat er wat aan de hand is en door te zwijgen worden ze onzeker. Ze hebben recht om te weten wat er aan de hand is.
 
Als je gaat scheiden moet er een ouderschapsplan gemaakt worden, dat is een uitgebreid plan waarbij o.a. de alimentatie en de zorgverdeling word vastgelegd. Bij een ouderschapsplan kunnen jullie kiezen uit co-ouderschap of een zorgverdeling waarbij de kinderen bijvoorbeeld om het weekend en een dag in de week naar de andere ouder gaan.
 
We besteden tijdens de gesprekken voor het ouderschapsplan ruim tijd aan het maken van een ouderschapsplan en alle vragen die daar bij komen kijken zodat er een goed plan komt voor nu en in de toekomst. Natuurlijk kunnen omstandigheden altijd veranderen waardoor het ouderschapsplan niet meer passend is voor jullie en / of de kinderen ik bied ook altijd aan om dan het plan aan te passen zonder daar verder kosten in rekening te brengen.
 
Webdesign DE WEBSMID